2010. február 6., szombat

Századiknak valami jót kellene

De ez nem az a könyv. :o)

Coelho az az író, aki megosztja az olvasókat, vagy nagyon szeretik, vagy éppen nem, én ez utóbbi csoporthoz tartozom.
Soha nem is voltam Coelho-rajongó, eleve van bennem valami mélyről jövő gyanakvás, amikor egy író könyvei egyszerre elárasztják a könyvesboltok polcait, ez speciel nem neki szól, de rá is igaz, viszont személy szerint nem vonz sem Coelho stílusa, sem a történetei. Hát... ez van.
Ezt a könyvét a kezembe adták, mert én ugyan le nem vettem volna a polcról, de valamiért azt gondolták kedves ismerősök, hogy ez engem érdekelni fog (nem, nem akarok meghalni), hát jó kislány voltam, elolvastam. 
Egyszer elkezdtem én Az alkímistá-t is, de nem hatott meg, most viszont jól jön, hogy legalább van valami előzmény, amely alapján azt mondhatom, hogy ugyanaz az egyszerű nyelvhasználat, nem bonyolult történet, egy-estés könyv ez is.
Persze, van benne a Coelho-hoz már hozzátapadt ezotériából is, van egy kis mantra, egy kis asztrálutazás, könnyedén túl lehet rajta jutni. 
Az egyetlen dolog, amit hitelesnek tartok a könyvben, az a három betegség gyökere, kialakulása, ezt tényleg jól fogja meg, nem véletlen, hiszen gyermekkorában valóban többször megjárta a pszichiátriát, a betegségek pedig (bőséges tapasztalat után állíthatom) valóban ilyetén módon (is) alakulnak ki, s a tünetek is reálisak.

Ettől azonban még szegény Coelho oly messze áll tőlem, mint Makó Jeruzsálemtől. Lehet megkövezni. :o)))


Ja, a történet: Veronika meg akar halni, nincs értelme az életének, úgy látja, nem is lesz, hát bevesz egy nagy halom gyógyszert, melynek következtében ugyan meg nem hal, viszont bekerül az elmegyógyintézetbe. Ott aztán lát ezt is, azt is, találkozik ilyen és olyan emberrel, de ami a fontos, hogy kiderül: oly mértékben károsodott a szíve, hogy gyakorlatilag napjai vannak hátra. És hogy akkor most ezt hogy éli meg? Elvégre  a terve sikerült, csak későbbre halasztódott, ez most jó vagy rossz? Változik-e valami ezen idő alatt, esetleg maga Veronika változik?
S bár csavarnak nem nevezném, de valami érdekes mozzanat mégis csak lesz a végén, na. :o)

3 megjegyzés:

Macus írta...

Én nem kövezlek meg.
Nem vagyunk egyformák, nem egyforma az ízlésünk, és ez így van jól.

Altair írta...

Nekem sem jött be az Alkimista. Vagy háromszor hagytam abba és kezdtem újra, végül kiolvastam.

Az zavart benne a legjobban, hogy olyan szájbarágós, mintha hülye lennék és másképp nem érteném meg a mondanivalóját.

Úgyhogy Veronika tőlem azt csinál, amit akar. :o)

Névtelen írta...

Erdekes, nekem se nagyon jon be Coelho, banàlis ès idealizàlt, de nem kovezem meg, akinek tetszik, nekem is tetszik sok gagyi konyv is, meg sok romantikus film is, csak ùgy. Nekem ez volt az elso, ès èrdekes mòdon ez mèg tetszett is valahogy. Aztàn màr az Alkimista, a 11 perc màr sokkal kevèsbè, ès ott màr feladtam, ès azòta nem olvasok Coelhot.
Az a 11 perc màr tènyleg rohej.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails