Oldalak

2010. szeptember 12., vasárnap

Kavisánszki Mária: Rózsaszín banánhéj


Manapság már bárkinek lehet könyve.
Nem kell, hogy íri tudj, a történet nem más, mint megoldandó feladat, a helyesírás pedig csak egy zavaró tényező. A bemutatandó könyv esetén ez azért nagy gáz, mert az írója újságíró. Egyébként.

Adva van egy 4 gyerekes, válófélben lévő nő, aki csúnya jelenetek után dönt úgy, hogy összecuccol, és albérletbe megy. Ide aztán nem csak a gyerekei, hanem a nála 6 évvel fiatalabb szeretője is követi. Az ifjú titán rémes családdal van megáldva, akik úton-útfélen trágár szavakkal illetik a ,,véasszonyt", aki elrabolta az ő drága fiacskájukat.

A baj a történettel ott van, hogy rettentően idegesítő. Hogy a nőt (meg az írót is) legszívesebben jól megráznám, hogy hahó, te hülye p..., szedd már össze magad, nem látod, mennyire szánalmas vagy?!

Ti láttatok már olyan könyvet, ami telve van nyereményszelvényekkel, kuponokkal? mint amikor egy fórum kampányt folytat, hogy minél többen olvassák. Rám ez nem tett jó benyomást, könyvet olvasok, nem tudományos női heti lapot :S

Hogy kapjatok az érzésből, bemásolom a ,,kedvec" részemet:

Az újságánál se jó a helyzet, előreláthatólag jövőre nem emelkednek a karakterdíjak, mert nem bírja a büdzsé. Ráadásul kevés a fóka, és sok az eszkimó. ezt az okosságot a Főszerkesztőtől hallottam a mai értekezleten. Magamtól nem tudnék ilyet kitalálni. Hazafelé is ezen morfondírozom. Szegény fókák! Mondjuk ilyen meleg éghajlaton az se lenne csoda, ha teljesen kihalnának.

Vehetnénk az egész könyvet egy gegnek, egy kitalált, felnagyított és karikírozott krónikának, de az író maga nyilatkozott úgy, hogy a saját életét írta meg: ,,Hitelesen írni úgy, hogy az olvasó elhiggye, amit olvas, csak úgy lehet, ha az ember saját tapasztalatából merít. Én is ezt tettem, az évek távlatából visszatekintve, a történeteket kicsit kiszínezve, átalakítva."

Hivatalos fülszöveg:
Negyvennégy éves újságíró úgy érzi, folyamatosan keresi helyét a világban. Mondhatnánk, hogy a világ is keresi a helyét benne, de neki esze ágában sincs ilyen semmiségekkel foglalkozni.

Főszereplőnk Nárcisz, a kisvárosi négy gyermekes újságíró, – bár talpraesett és találékony nő – gyakorta vakmerően meggondolatlan, szinte vonzza a baleseteket. Férjétől éppen válófélben van, összeköltözik a nála hat évvel fiatalabb barátjával. Az együttélésükkel azonban sereg zűrzavar, s „regénybe illő” viszontagságok veszik kezdetüket. Ráadásul újdonsült barátja felmenői minden eszközt megragadva igyekeznek meghiúsítani kapcsolatuk kiteljesedését, miközben a bonyodalmakkal fűszerezett, viharos válóper kellős közepén a négy gyermek sorsa tét.
A történet a nagybetűs élet rejtelmein, a bírósági bürokratikus procedúrákon keresztül vezet a férfi-nő kapcsolat legmélyebb bugyraiba. Vajon a szerelem ad-e a túléléshez erőt, legyőzi-e a nehézségeket, az ármánykodást?
A főszereplőnket a humor segíti át a legszorongatóbb helyzeteken, amíg hajszolva keresi a gödörből kivezető utat.

Értékelés: 4/10 + rohadt banán szaga
Ja! és készül már a folytatása is Undecided

5 megjegyzés:

ziggi írta...

Kedves Zsuzsi!
Ne haragudj, de a kritikád semmitmondó, inkább csak szurkáló, a szókincsed szegényes. A helyesírásod pedig...hmmm....miért nem olvasod át, amit írsz? A könyv helyesírásával mi a gondod? Neked, aki alapvető szabályokkal sem vagy tisztában!? Történetesen ismerem a kiadót, nekem is ott készül a leendő könyvem, ezért itt bocsátom előre, hogy a szerzőnek nincs beleszólása abba, hogy a kiadó mit és hogyan reklámoz a könyveben.
A Rózsaszín banánhéj történetét szimplán le kellett volna tenned, ha idegesítenek a szituációk. Másoknak meg pontosan ez tetszik, lehet, hogy voltak hasonló helyzetben, és nem szeretnék, ha szánalmasnak titulálnák őket. Szerintem a történet érdekes, humoros és nem lehet letenni.
Ziggi

N.Zsuzsi írta...

Hát, ez is egy vélemény. A könyv attól szerintem még ugyanolyan ócska, ahogy leírtam, és nem is akarok annál több szót vesztegetni rá. (a helyesírásom, köszi, jól van, betűkihagyások valóban előfordulnak, de az nem helyesírási hiba, hanem betűkihagyás, gépeléskor előfordul). Sok sikert a könyvedhez.

Unknown írta...

Kedves Ziggi!
Nagyon nem értek veled egyet!
Hihetetlen, hogy hány bőrt próbálnak meg lehúzni az "elválok, elmegyek, megvalósítom önmagam" modern emancipált nő "rókáról".
Marian Keyes összes könyve is erről szól, szinte iparág nőtt ki nők házasságbeli elégedetlenségét kihasználandó :(
Mivel a könyv íróját köthetné valamiféle felelősség a helyesírás iránt (nem beszélve lektor, stb. kiadói felelősségéről) a bolg íróját nem köti.
Te aztán jól megvédted a szezőt!
Amúgy sajnos pl. Vas Virág is jó újságíró, a könyvét is ezért vettem meg, mert szerettem a cikkeit, de úgy látszik, a könyv neki is nagy falat volt (hát még ez)
A címről nem is beszélek :(
Azt csodálom, hogy kapott 4 csillagot

Zsuzsi!
Ha sz@r, vállald! Adj neki egy csillagot!
üdv:
Tiger205

Unknown írta...

Bocs!

blog
és
Vass Virág.

N.Zsuzsi írta...

Tiger,
tökéletesen igazad van, nem érdemli meg a 4 pontot sem, de úgy voltam vele, utólag már nem változtatom meg. Ahogy a betűkihagyásokat sem :P
Aki meg nem bírja a kritikát, ne írjon könyvet a publikumnak, tartsa a műveit az asztalfiókban.
Zsuzsi