Oldalak

2010. szeptember 27., hétfő

Sass Henno: Itt jártam

Mi az, amitől egy szülő mindenáron óvni akarja a gyerekét? Bűnözés, csalás, drog, alkohol, trágárság, rossz társaság... Rass-nak mindebben gyerekkora óta része van (gyerekkora óta? hisz még mindig gyerek). Lázad, túlél, de nem a megfelelő utakat választva. 

Nagyon nyomasztó, nagyon sötét, nagyon idegen a könyv hangulata. Magamtól sosem választottam volna -de nem épp az olvasás az, aminek révén következmények nélkül  megismerkedhetünk számunkra idegen szubkultúrákkal?

A fülszöveg egy ifjúsági regényt ígér, de azt hiszem, a nyelvezete miatt (kifejezetten alpári) sem adnám serdülő korú gyerekek kezébe. A történet maga helyenként rettenetesen durva. Viszont szülőként fejbevágó, hogy hol köthet ki egy kölyök, ha nem figyelnek rá. Az első letartóztatásnál. Akkor is, ha az apja zsaru.

Nem hiszem, hogy olvastam volna valaha is észt írótól. Nem üresfejű fickó, az biztos, én sajnálnám, ha a tehetségét csak ebben a műfajban kamatoztatná, néhol igazán magvas, mély gondolatokkal örvendezteti meg az olvasót. Ami még tudható róla:
Sass Henno izgalmas krimijével 2005 márciusában minden idők legfiatalabb szerzőjeként megnyerte az észt regényversenyt és az ezzel járó igen komoly pénzdíjat. A könyvből film is készült, mely szintén jelentős sikereket ért el: a 2008-as Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, s az IMDb-n 7,4-gyel megy, ami kelet-európai filmként gyakorlatilag a csillagos eget jelenti.

Említsük meg még a könyv illusztrátorát is, mert nagyon jól visszaadja a könyv által kiváltott érzéseket:
A borítón felhasznált Medve című festmény és a könyv illusztrációi Madarász Gergely alkotásai.www.madaraszgergely.hu

A könyvért köszönet a Silenos Kiadónak. Továbbítom ZsuKa kolléganőnek, hamarosan az ő kritikáját is olvashatjátok a műről.

Hivatalos fülszöveg:
Lakótelepen felnőni eleve szívás, pláne, ha az ember családja rendezetlen. Márpedig Rassé eléggé az. A bátyja például csak négy nappal idősebb nála. Nem, nem egy problémás ikerszülésről van szó...

Igen, apuka két tóban pecázgatott...

A két fiú tudja, hogyan álljanak bosszút apjukon. Mivel apu rendőr, az a legkézenfekvőbb, ha minden rosszba belekeverednek. Lopás, orgazdaság, benzinkút megcsapolása - sorban egyre komolyabb dolgok vezetnek el a nagy üzletig: a dílerkedésig.

Igen ám, de ez a nagykutyák terepe, akik nem szeretik, ha hülyének nézik őket. Márpedig Rass lassan vágja le, hogy ezúttal tényleg szembejön vele az élet. A kérdés már csak az, ki is ül a kormánynál.

Értékelés: 7/10 + agyrázkódás-fíling

4 megjegyzés:

Tara Nima írta...

jó lett a poszt, tetszik az értékelésed róla.

N.Zsuzsi írta...

kössssz :)

Ciripbogár írta...

Szia, van nálam egy kis ajándék, remélem nem lesz terhedre...

Névtelen írta...

Szia Zsuzsi, megérkezett a könyv, még pénteken, bocs, hogy azóta nem jelentkeztem, de eléggé kiesett a fejemből... elkezdtem.