Oldalak

2010. április 4., vasárnap

Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka


Elolvastam... nem valószínű, hogy mást is olvasok Rakovszky Zsuzsától...
Nekem túlságosan ömlengős, elnyújtott, már-már unalmas volt. Keveredik a régies nyelvhasználat a modernnel... a történet maga éppen ilyen össze-visszaságot mutat. Nem jött be. Becsülettel végigolvastam, bár a történet eléggé rémisztő volt. Valószerűtlen, homályos utalások a főszereplő későbbi életére (gondolom azokat a további könyvekben találhatjuk), helyenként elnagyolt, elnyújtott történetvezetés, majd ezt követően hihetetlen aprólékossággal megírt jelentéktelen részletek.
Olyan szenvedős könyv... szenvednek a főhősök és valljuk meg nőiesen, én sem élveztem...

10/3.

A hivatalos fülszöveg:

Rövid leírás: Magyar Irodalmi Díj 2002 - Az év legjobb könyve A költőnek ez az első regénye, amelyben egy öregasszony meséli el gyermek- és leánykorát, majd felnőtt életét. Nagy bűne miatt tizenhat éven át titokban kell tartania kilétét, hogy ne kerüljön hóhérkézre. A lány és patikus apja a külvilág előtt házaspárként mutatkozik, titkos, otthoni életükben szeretet, gyűlölet, féltékenység és szenvedély egymást váltva uralkodik.

4 megjegyzés:

Eta írta...

A későbbi regényei, novellái az 50-es, de inkább a 60-as évek világát idézik meg, illetve a legutolsó novellás kötete az öregedés kérdéseivel foglalkozik. Ha érdekel a kor, érdemes elolvasni, bár sztem a Kígyó árnyéka a legjobb műve. .o)

Névtelen írta...

szörnyen restellem, hogy nekem nem tetszett...

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Eta írta...

Miért? Mindenki másképp fogja fel és értékeli a hatást, ami egy művel éri. Én csak azt mondtam, hogy ez a legjobb műve. :o) Illetve, hogy a többi nekem nem tetszett, sőt a Hold a hetedik házban kifejezetten nyomasztott.