Oldalak

2009. július 17., péntek

Joanne Harris: Partvidékiek

Lassan, de biztosan az élre kerül a szerzők között Joanne Harris :) nem csoda, népszerű író, remek művekkel.
A Partvidékiek sem lóg ki a sorból. Szinte ott érzem magam a szigeten, ahol a történet játszódik.
Az első, ami eszembe jutott róla, Stephen King Dolores c. kötete. Tán meredek a párhuzam, de mindkettőben nagyon erősen jelen van a Sziget, mint szimbólum. A Sziget megőrzi a titkokat, sajátos hit- és értékrendszere van. Az ott élők maguknak valók, mások előtt nem beszélnek.
Poént le nem lövünk :), de van benne szokásos harrisi csavar. Izgalmas könyv, bár túl sok benne a francia név, ez némileg bosszantó annak, aki ne parle pas frances :P
Hivatalos ismertető:
Le Devinen, kis breton szigetén évszázadok óta jószerével változatlanul csordogál az élet. Hiába követi egyik generáció a másikat, a két rivális közösség, a tehetős Le Houssiniéré-ieké és az elszegényedett Les Salants-iaké folyamatosan harcban áll egymással. Ezúttal az a tét, hogy melyikük településén legyen a sziget egyetlen strandja, amely turistákat vonz, jólétet teremt. Amikor Mado, a szigeten született talpraesett lány tízévnyi távollét után visszatér apjához, döbbenten tapasztalja, hogy szülőfaluját két veszély is fenyegeti. Az egyik maga a tenger ár-apálya, amely mind nagyobb részt harap ki Les Salantsból, a másik egy Le Houssiniére-i vállalkozó, Brismand, aki fondorlattal akarja megkaparintani a salantsiak földjeit. És ami a legrosszabb: a falubeliek közössége vagy szinte gyógyíthatatlan reménytelenségbe süpped, vagy régi sérelmek miatt egymás ellen fordul. Madóban feltámad a változtatás szenvedélyes vágya, hogy a huszonnegyedik órában megmentse szülőfaluját és az ott élőket. Mivel a babonás salantsiak előítélettel viseltetnek iránta, szövetségre lép a hazátlan egy ideje a szigeten élő, vonzó és titokzatos férfival, Flynn-nel.

Értékelés: 10/9

Nincsenek megjegyzések: