2009. június 30., kedd

Robert Charles Wilson: Pörgés

Akár ki is nőhettem volna már a sci-fik olvasásából, de ez nem történt meg. Még mindig le tudnak nyűgözni -és le tudnak kötni- az elképzelt világok.

Ez a könyv nem sablonos sci-fi, ez a legnagyobb előnye. Vannak benne időparadoxon, Idegenek, Marslakó, de olyan szépen belesimul a történetbe, hogy szinte fel sem tűnik a nem realisztikus volta.

Ez a pasi egyébként nagyon jól ír, gördülékeny, aprólékos (de nem idegesítően), és nagyon nagy fantáziával bír. Megnézem a könyvtárban, van-e tőle más is.

Hivatalos ismertető:

Egy októberi éjszakán a tízéves Tyler Dupree döbbenten nézte végig, ahogy a csillagok sorra kihunynak az égen. Az űr egy csapásra valóban üres lett.Tyler azóta felnőtt, és ahogy valamennyi embernek a Földön, neki is meghatározó élményévé vált a Nagy Elsötétedés néven elhíresült jelenség. A Nap csupán egy halvány korong az égen, a Hold eltűnt, a mesterséges űrobjektumok pedig kivétel nélkül lezuhantak, és maradványaik olyan vénséges-vénnek tűnnek, mintha a nyilvántartottnál sokkal régebben keringtek volna bolygónk körül.Kutatók próbálják megfejteni a rejtélyt, és amire bukkannak, az tragikus jövőt vázol föl az emberi faj előtt: a Földet egy idegen lények építette fal szigeteli el a világegyetem többi részétől, és odakint sokkal gyorsabban telik az idő - egy nap alatt mintegy százmillió év! Ebben az iramban csillagunk életéből nem lehet több hátra negyven esztendőnél!

Robert Charles Wilson regénye egyszerre sodró SF-thriller, szerelmi történet és apokaliptikus vízió, de mindenképpen csúcsminőségű irodalmi mű. Ebben az olvasókkal a kritikusok is egyetértettek, így a könyv nemcsak bestseller lett Amerikában, de elnyerte a rangos Hugo-díjat is.

"Robert Charles Wilson első osztályú mesemondó." - Stephen King
Értékelés: 10/9

1 megjegyzés:

Cesile írta...

Nálam a sci-fi témában a Mysterious Universe könyvek a nyerők. Magyar írók, jó témák.
(Lehet hogy majd írok valamelyik könyvről egy postot. :D ) Viszont ezt megkeresem, mert mert tetszik az ismertető :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails