Oldalak

2009. június 23., kedd

Lawrence Block: A betörő, akit temetni veszélyes


Amíg nem olvastam Bernie Rhodenbarr-ról, addig elképzelni sem tudtam, hogy akár egyetlenegy betörővel is szimpatizáljak. Viszont már lassan 4 éve követem nyomon a történeteit és egyszerűen imádom! Ráadásul ebben a kötetben egy angol vidéki kúriára látogat el, ami ugyan New York állam északi részén található, de a tulajdonosok mindent megtesznek annak érdekében, hogy úgy érezd magad mintha egy Agatha Christie regény (pl. a Bertram Szálló) színfalai közé csöppentél volna.
Ráadásul Bernienek és a többi vendégnek tényleg ehhez hasonló érzése támad, amikor a hó miatt a külvilágtól elzárt kúria könyvtárában egy hullát találnak. Ugye ismerős a szitu? Csupa kedves, bájos vendég, senkiről nem tudnád elképzelni, hogy gyilkos ... és mégis.
Klasszikus történet, klasszikus helyszínen, ugyanakkor picit modernebb. Ráadásul Block (az író) beleszőtte a Raymond Chandler szálat is. Ugyanis Bernie az ő egyik könyvét szeretné ellopni a könyvtárból. Ahol ugye a hulla fekszik.

Ez már a kilencedik Bernie történet, de abszolút érthető az egész, akkor is, ha ezt olvassátok el először.

A hivatalos ismertető:

Ha van született, ízig-vérig manhattani lakos, akkor Bernie Rhodenbarr antikvárius és betörő az. Ritkán merészkedik idegen tájakra, ám most a tél közepén megteszi, ugyanis szíve aktuális hölgye, Lettice, nagyon szeret mindent, ami angol. Mit tesz isten, New York állam északi részén van egy hamisítatlan angol vidéki kúria, benne egy könyvtár, abban meg egy nagyon ritka első kiadású könyv. Kell ennél több? Munka és élvezet egyszerre. Ám kiderül, hogy Lettice nem tud elutazni, mert éppen aznap megy férjhez. És nem Bernie-hez. Ő azonban most sem adja fel, elviszi magával Carolynt, és alig érkeznek meg, Bernie máris indul megszerezni a könyvet. Csak éppen egy holttest fekszik a könyvtár közepén. Aztán a hóvihar elvágja őket a külvilágtól. A telefon sem működik. Váratlanul megérkezik Lettice friss, ropogós és roppantul kiállhatatlan férjével. Előkerül még egy hulla, valaki cukrot önt egy motorba, és főszerepet kap egy díszpárna, egy kris, meg egy rézteve…

6 megjegyzés:

N.Zsuzsi írta...

Erről a betörő-sorozatról már annyit olvastam másoknál, szóval ezt is felveszem az elolvasandók listájára, köszi az ajánlót.

Viki írta...

Igazán nincs mit!:) Örülök, hogy felkeltette az érdeklődésedet!;-)

Névtelen írta...

nekem ez annyira megtetszett, hogy biztosan elolvasom! óriás köszi!

zazálea írta...

Én kettőt olvastam és jókat derültem rajta, ellentétben az író másik sorozatával a "Bérgyilkos..." kezdetűvel. Az valami tragédia, mintha nem is ugyanaz az ember írta volna. De ezek jópofák, könnyűek, nyáriak.

Viki írta...

ZsuKa, de jó!:) Remélem, tetszik majd!

Zazálea,
igen, a Bérgyilkos gáz. Viszont van egy harmadik sorozata, ami szintén jó (szerintem)! Egy magánnyomozó a főszereplő, Matt Scuder.Ezek komolyabb, komorabb történetek, de van egy olyan hangulatuk, amitől az egész nagyon jó lesz.

Kicsoda írta...

Na en elolvastam egy bergyilkososat, egy betoroset, meg egy nyomozosat es teljesen rendeben van, koszi, hogy ajanlottad!!!