Oldalak

2009. június 30., kedd

Steven Saylor: Venus kezében


Steven Saylor az amerikai történész alkotta meg Gordianus alakját az ókori Rómában élő nyomozót, aki eddig már 10 regényében jelent meg. A krimi mint műfaj egy igen különös helyszínen és időben játszódik Kr.e. 50-ben a hanyatló Rómában. Nem csak a szövevényes és fordulatos események láncolatában találjuk magunkat, hanem hű és valós képet kapunk az ókori római életről. Engem lenyűgözött és alig tudtam letenni. Nem kell megrettenni nem történelem leckét kapunk, hanem egy bűnügyet, mely hátteréül egy a mai világtól távol álló kultúra, vallás, politika és életvitel szolgál. Mindezek hiteles ábrázolása és bemutatása nélkül a regény nem lenne az ami: egy nagyszerű, szórakoztató és izgalmas krimi.


Hivatalos ismertető:

Időszámításunk előtt 50-ben, egy hideg januári estén két idegen kopogtat be Gordianus, a Nyomozó otthonába. Egyikőjuk egy egyiptomi követ, a másik pedig egy einich pap. Dio, a filozófus olyasmit kér Gordianustól, amit a nyomozó nem tud teljesíteni: segítsen neki életben maradni.Ám mire a nap felkel, Dio halott. Brutálisan meggyilkolták. Gordianus pályafutása legveszélyesebb nyomozása elé néz. Egy kétes hírnevű, gyönyörű asszony fogadja fel, hogy találja meg Dio gyilkosát. A Nyomozó végül elvállalja az ügyet, amelynek során eljut Róma legmagasabb politikai köreibe és legféltettebben őrzött hálószobáiba. Útját árulás, csalás, hazugságok, perverz titkok és sötét bűnök övezik, és ismét rá kell jönnie: semmi és senki sem az, aminek látszik. Gordianus két dologban lehet biztos csupán: Dio halott, és mindenki meg akarja akadályozni őt abban, hogy megtalálja az igazi gyilkost.

3 megjegyzés:

Panti írta...

Még nem olvastam, jónak igérkezik.

Viki írta...

Saylor nálam is benne van a top 5-ben! Úgy tud írni az ókori Róma hétköznapjairól, mintha tegnap tért volna vissza onnan!

Kicsoda írta...

En is elmentem a konyvtarba es hoztam 2-t, nem ezeket ugyan. A Romai ver rendben volt a Vegzet fegyvere kicsit unalmas volt. De teny, hogy erdekesek. Koszi, hogy irtad!